In this blog I want to share my admiration for travelers like La Condamine (1701-1774) who went down the Amazone river without much more than an old map (of Samuel Fritz, 1707) and some measuring instruments.
22 March 2007
Voorbereiding reis Bogotá-Leticia-Manaus-Boa Vista-Paramaribo
Labels:
VoorbereidingReis
Onze reis begint in Bogotá aan de bergketen van de Andes, geboorteplaats van Marius en Boudewijn. In Bogotá zullen we natuurlijk de Casa de la Madre y el Niño bezoeken, waar we hen in 1975 en 1978 opgehaald hebben; het huis van de ambassadeur aan de Calle 87 waar we gelogeerd hebben, het Museo del Oro, de Barrio La Candelaria, Monserrate en nog veel meer. Boudewijn zal er onze gids zijn, omdat hij er al teruggeweest is in 2000 en er al is als wij aankomen. Bogotá ligt op een hoogte van 2600 m (kookt het water er inderdaad bij 85°C?).
Charles Marie de la Condamine (1701-1774) was een franse wiskundige en geograaf. Hij werd in 1735 uitgezonden naar Ecuador om op de evenaar de kromming van de aarde te meten (de fransen meenden, dat de aarde aan de evenaar afgeplat was; Newton had echter gelijk: de aarde is afgeplat aan de polen! Vergelijk een voetbal die 0.7 mm is ingedrukt….).
Op 11 mei 1743 vertrok la Condamine vanaf Tarqui (?) voor zijn tocht door de Andes (Cordillera Oriental) en over de Amazone naar Cayenne. Na een lange reis bereikte hij volgens een tekst op een surinaamse poster van Paul Woei (2001) en zoals weergegeven op de kaart hieronder in 1744 Cayenne. Daar vulde hij zijn botanische monsters aan en deed metingen en proeven, o.a. met het meegebrachte curare-gif. Na 5 maanden vertrok hij op uitnodiging van de heer Mauricius, gouverneur van de hollandse kolonie Suriname, naar Paramaribo (Smith, 1990). Van daaruit vertrok hij op een hollands schip naar Amsterdam waar hij in november aankwam. Bijna 10 jaar na zijn vertrek, kwam hij uiteindelijk in Parijs aan.
Deze beschrijving bracht het idee om voor onze reis van Bogotá naar Paramaribo, gedeeltelijk eenzelfde route te nemen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Comments and remarks